Op zaterdag 2 en zaterdag 9 maart vonden de voorronde-series plaats van de Nijmeegse Kampioenschappen. Het waren gezellige én sportieve ochtenden / middagen.
Meer informatie over de kampioenschappen én de uitslagen van de voorrondes vind je op de pagina Nijmeegse kampioenschappen, ook te bereiken via het menu: Toernooien > Nijmeegse kampioenschappen.
Aanstaande zaterdag,16 maart, staat de finale gepland. Ben jij een van de finalisten? Bekijk de scores. We wensen de finalisten alvast heel veel succes!
Het deelnameaantal van de dames en junioren aan de Nijmeegse Kampioenschappen is beperkt. Door deze lage aantallen is een aparte klassencompetitie voor deze groepen niet haalbaar. Daarom zijn, voor de klassencompetitie, heren, dames en junioren gemengd ingedeeld in de betreffende klassen A, B, C of D.
Voor iedereen geldt dat dit is gebeurd op basis van het pasgemiddelde (of gewogen leaguegemiddelde bij afwezigheid van een pasgemiddelde). Omdat een heer en een dame met hetzelfde pasgemiddelde volgens het NBF-sportreglement in verschillende klassen worden ingedeeld en we bij onze kampioenschappen een indeling willen hanteren waarbij heren en dames onderling ook de competitie kunnen aangaan, dient er gewerkt te worden met een compensatie voor de afwijkingen in klassen.
Er wordt een bonus toegekend waarmee het verschil wordt gecompenseerd, zodat we een gemengde klasse kunnen hebben, op een eerlijke manier. Een voorbeeld: een dame heeft een gemiddelde van 164 (dus B-klasse dames volgens NBF-sportreglement, art. 307). De heren B-klasse geldt voor gemiddelden van 175 tot 189,99. Om deze dame in de B-klasse te laten meespelen, moet er gecompenseerd worden. Anders zou de dame met een pasgemiddelde van 164 minder kans maken op een prijs in een klasse met spelers met gemiddelden tussen de 175 en 189,99.
Voor dames is de B-klasse 160 tot 174,99. Het verschil tussen de B-klassen is 15, dus dat is ook de compensatie die geldt voor een dame met een pasgemiddelde dat past bij de B-klasse voor dames. Dezelfde logica wordt uiteraard ook gebruikt voor junioren; daar is het verschil 20 of 25.
Mochten hier verder vragen of onduidelijkheden over zijn, dan is Jordi ter Horst te benaderen voor verdere toelichting.
Over de auteur